Tandtechnisch laboratorium
Tandartsenpraktijk ConfiDental Asten beschikt over een eigen tandtechnisch laboratorium. Dit is een lab waar uitneembare voorzieningen gemaakt worden voor de mond.
Ons tandtechnisch laboratorium heeft een tandtechnicus in dienst. Wat houdt dat nu in?
Een tandtechnicus is iemand die uitneembare hulpmiddelen voor de mond kan vervaardigen. Voorbeelden hiervan zijn gedeeltelijke protheses, frame protheses, een volledig kunstgebit (al dan niet in combinatie met implantaten) en gebitsbeschermers voor bij het sporten of tegen het tandenknarsen. Wanneer u een van deze hulpmiddelen nodig heeft, komt u, normaliter in opdracht van de tandarts, bij onze tandtechnicus terecht.
Volledige prothese
Een volledige prothese of kunstgebit vervangt de natuurlijke tanden en kiezen wanneer deze verloren zijn gegaan door bijvoorbeeld cariës (gaatjes) of parodontitis (tandvleesaandoening). De tandheelkunde maakt onderscheid tussen volledige prothesen en partiële prothesen zoals plaatprothesen en frameprothesen. Geschat wordt dat in Nederland ongeveer drie miljoen mensen een kunstgebit hebben.
Een kunstgebit of afgekort VP (Volledige prothese), ligt in principe los op het mondweefsel. Door het speeksel kleeft de kunststof aan de weefsels, de mondspieren kunnen behulpzaam zijn bij de retentie of houvast. Het harde, starre plaatje moet in een mond functioneren, waarvan in zekere zin alles beweeglijk is. Vaak levert dat problemen op. Het is meestal het ondergebit dat klachten geeft. Het draagvlak van de tandeloze of edentate onderkaak is immers kleiner.
Prothese op implantaten
Door de opkomst van de implantologie is het makkelijker geworden om houvast te creëren. De VP wordt dan op drukknoppen of een staafje geklikt. Deze voorziening is vrij kostbaar, maar wordt onder voorwaarden vergoed door de meeste verzekeraars. In een aantal gevallen is het ook mogelijk de eigen hoektanden te gebruiken, als deze nog niet verloren zijn gegaan, de prothese die over de eigen hoektanden valt wordt een overkappingsprothese genoemd.
Een prothese wordt niet uit de kast getrokken of kant en klaar aangeleverd. De tandtechnicus moet met u eerst een aantal stappen doorlopen, waardoor hij de prothese kan modelleren in was en uiteindelijk kan afpersen in kunststof.
Het vervaardigen van een prothese is precisiewerk.
Eenmaal een kunstgebit, voor altijd klaar?
Na verloop van tijd bent u gewend aan uw nieuwe kunsttanden en
-kiezen. Zo goed zelfs, dat het lijkt alsof ze er altijd zijn geweest. Dat blijft helaas niet zo. Uw mond verandert omdat uw kaken slinken, maar uw kunstgebit blijft wel even groot. Er ontstaat dus ruimte tussen uw kunstgebit en uw kaak, waardoor uw kunstgebit op den duur losser gaat zitten. Als uw kunstgebit niet goed meer past, kan het op sommige plaatsen op uw kaak zwaarder gaan drukken dan op andere. Dat kan pijn veroorzaken. Ga dan naar uw tandtechnicus. Schuur of vijl niet zelf aan uw kunstgebit! In zo’n geval past uw tandtechnicus uw kunstgebit aan. Hij kan een nieuwe laag of ‘voering’ in uw kunstgebit aanbrengen, waardoor het weer steviger zit.
Controle door de behandelaar is belangrijk
Om pijn te voorkomen en om loszitten van uw kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te raden minstens één keer per jaar naar de tandtechnicus te gaan. Ga ook als u geen klachten heeft. Het slinken van uw kaken gaat heel ongemerkt. Het zal u in eerste instantie dus niet opvallen. Uw tandtechnicus kan uw kunstgebit weer goed passend maken. Of hij kan u op tijd aanraden een nieuwe te nemen , want ook een kunstgebit kan verslijten. De tandtechnicus controleert bovendien of uw mond nog goed gezond is. Vooral mensen met een slecht passend kunstgebit of mensen die hun kunstgebit al jarenlang dragen, kunnen vervelende mondafwijkingen krijgen.
Kleefpasta’s, kleefpoeders en andere hulpmiddelen
Er zijn allerlei kleefpasta's, kleefpoeders en 'voeringen' op de markt om een kunstgebit meer houvast te geven. Die middelen zijn eigenlijk allemaal noodoplossingen. De oorzaak van het probleem wordt niet echt weggenomen. Doe nooit watjes onder uw kunstgebit. Uw kaken gaan daarvan alleen maar sneller slinken. Gaat uw kunstgebit loszitten? Ga dan naar uw tandtechnicus. Hij ziet meestal direct wat er aan de hand is en kan u het beste advies geven.