top of page
DSC_0547_edited_edited.jpg

Reinigen van uw prothese

Behandel uw prothese met zorg en aandacht, het is immers speciaal voor u op maat gemaakt. Door uw prothese goed schoon te houden blijft deze ook mooi en heeft u er langer plezier van. Laat uw mond en kunstgebit bovendien regelmatig controleren door een tandarts.

Reinigen

Wanneer u een nieuwe prothese heeft is deze nog nieuw en mooi. Dat wilt u natuurlijk graag zo houden. Daarom moet u, net als bij eigen tanden en kiezen, uw kunstgebit verzorgen. Als u het niet regelmatig schoonmaakt, blijven er voedselresten achter. Zowel op uw kunstgebit als eronder. Als u die niet verwijdert, kan uw tandvlees op den duur gaan ontsteken. Reinig uw gebit daarom zorgvuldig na iedere maaltijd. Gebruik een speciale protheseborstel, bijvoorbeeld van Lactona of Oral-B en water om etensresten goed te verwijderen. Gebruik géén tandpasta. Die kan te veel schuren. Een schoon kunstgebit voelt altijd glad aan. Laat het gladde gebit tijdens het reinigen niet uit uw handen glippen. Het zal kapot gaan. Vul voor de zekerheid eerst de wasbak met een laagje water en reinig uw kunstgebit daarboven. Reinig uw kunstgebit dagelijks met een zacht reinigingsmiddel zoals groene zeep of handzeep. Vraag eventueel uw tandtechnicus om advies. Leg uw kunstgebit nooit in heet water en gebruik zeker geen bleekwater of schuurmiddelen.

Doe uw kunstgebit ’s nachts uit

Wanneer u gaat slapen, moeten ook uw kaken rust krijgen. Doe daarom uw kunstgebit uit als u naar bed gaat. Dat is beter. Vindt u het vervelend om met een lege mond te slapen? Doe dan alleen uw ondergebit uit. Wilt u toch uw hele kunstgebit dag en nacht dragen? Dan is het extra belangrijk om uw mond en kunstgebit dan minimaal één keer per jaar door uw tandtechnicus controleren.

 

Maak ook uw mond schoon

Reinig niet alleen uw kunstgebit, maar ook het slijmvlies waarop uw kunstgebit rust: uw kaken, gehemelte en de overgang van de kaak naar de wangen. Anders kunnen vervelende ontstekingen ontstaan. En ook nu geldt: voorkómen is beter dan genezen. Masseer het slijmvlies minstens één keer per dag met een zachte tandenborstel en besteed extra aandacht aan uw gehemelte.

Tandsteen en verkleuringen verwijderen

Na verloop van tijd kan er zich toch tandsteen vormen op het kunstgebit. Dit krijgt u met water of een zacht reinigingsmiddel niet weggepoetst. We adviseren dan om uw kunstgebit eens in de week een nacht in een bakje met 50/50 natuurazijn en water te leggen. Belangrijk is om uw kunstgebit daarna goed te poetsen met een protheseborstel en zacht reinigingsmiddel, zodat het azijn van het kunstgebit af is en u de smaak van azijn niet meer in uw mond proeft wanneer u de prothese in doet. Mocht u de verkleuringen of tandsteen hiermee niet wegkrijgen dan kan alleen de tandtechnicus dit voor u verhelpen. Hiervoor kunt u altijd contact opnemen met de tandtechnicus.

Prothese schoonmaken_edited.jpg
bottom of page