top of page

De een kan snoepen wat hij wil, slordig of niet poetsen en vervolgens nooit gaatjes hebben. De ander poetst drie keer per dag, flost, gebruikt geen zoetigheden, gaat elk half jaar naar de tandarts en heeft altijd gaatjes. Vaak ligt dat aan de speekselsamenstelling en de bacteriënopbouw in de mond. Vooral de zogenaamde tandplak zorgt voor tandbederf. Onze mondhygiënisten en preventieassistenten kunnen u met raad en daad ter zijde staan, om tandbederf zoveel mogelijk tegen te gaan. Buiten tandbederf is een slechte adem, werkelijkheid of ingebeeld(!), een bron van ellende voor velen. Ook dat heeft te maken met bacteriën in de mond. Mondhygiëne speelt hierbij een grote rol.

 


Gingivitis en Parodontitis

Eén van de belangrijkste plaatsen in uw mond om uw gebit gezond te houden, is de overgang van tand naar tandvlees. Wanneer er veel plak aanwezig is op deze overgang, dan zal het tandvlees ontstoken raken. Het wordt rood en ziet er opgezwollen uit. Wanneer u poetst of erop drukt, gaat het bloeden. Dit heet gingivitis. Wordt de tandplak verwijderd, en gebruikt u naast het poetsen met een fluoridetandpasta ook nog hulpmiddelen zoals borsteltjes, tandenstokers e.d. om de tandplak elke dag te verwijderen, dan zal deze tandvleesontsteking snel genezen zijn. U kunt dat gemakkelijk controleren: gezond tandvlees is lichtroze van kleur en ligt mooi stevig om uw tanden en kiezen heen en het bloedt niet wanneer u poetst. Wordt de gingivitis echter niet behandeld, dan kan deze toestand verergeren, waardoor de vezels waarmee de tand vastzit in het kaakbot, kapot gaan. Zelfs het kaakbot kan worden 'afgebroken'. De ruimte die er tussen tandvlees en kaakbot ontstaat (pocket) doordat de vezels daar zijn verdwenen, vult zich vervolgens met tandplak en tandsteen. De vergaande tandvleesziekte die dan ontstaat, heet parodontitis en tast het fundament van uw tanden en kiezen aan. Wanneer tandplak en tandsteen niet worden verwijderd, dan kunnen de tanden en kiezen uiteindelijk los gaan staan. Ze kunnen uitvallen, of moeten worden getrokken omdat het fundament te ver weg is.

Mondhygiëne

Daarom is het belangrijk om op de goede manier te poetsen en te reinigen tussen de tanden en uw tong te reinigen. Allemaal zaken die de mondhygiënist en preventieassistente u kan leren. Tandsteen is dus nooit onschuldig, maar kan een voorbode zijn van hele nare ontwikkelingen. Tandsteen is niets anders dan verharde tandplak. Heel vaak kunt u tandplak niet ontdekken met het blote oog, omdat het dezelfde kleur heeft als uw tanden. Tanden en kiezen met tandplak voelen echter wel ruwer aan. Maar tandplak tussen uw gebitselementen is nauwelijks te zien en te voelen. Onze mondhygiënisten kunnen op een deskundige manier tandsteen verwijderen en u vertellen wat u kunt doen om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Regelmatig een bezoek aan de preventieassistente of mondhygiëniste is daarom geen overbodige luxe, maar kan het behoudt zijn van een gezond gebit, gezond tandvlees en kaakbot. Want alleen een op het oog een stralend gebit, zegt nog niet altijd alles over de gezondheid van het geheel, en die begint bij de basis, dus bij de mondhygiënist.

Voor meer informatie over gingivitis klik hier.

Voor meer informatie over parodontitis klik hier

De mondhygiëniste en de preventieassistente


Indien nodig wordt u door uw tandarts verwezen naar een preventieassistente of een mondhygiëniste. U kunt ook zelf aangeven dat u uw gebit wil laten reinigen. Een preventieassistente richt zich op het voorkomen van tandvleesproblemen, het verwijderen van tandsteen, het schoonmaken van het gebit en geven u tevens uitleg over hoe u uw gebit zo lang mogelijk gezond en mooi kunt houden.

U wordt naar de preventieassistente verwezen indien:

- uw gebit veel tandsteen, plaque en aanslag heeft en een gebitsreiniging nodig heeft;
- uw tandvlees ontstoken is en om deze reden bloedt, maar er nog weinig of geen botverlies rond de wortels van uw tanden of kiezen is opgetreden;
- voorlichting, in combinatie met uitleg over het gebruik van tandenborstels, stokers, floss, tongreinigers e.d. wat uw mondhygiëne kan verbeteren. Een goede instructie is voor zowel kinderen als volwassenen van belang;

- u het zelf op prijs stelt om regelmatig aanslag en/of tandsteen te laten verwijderen om esthetische redenen.

U wordt naar de mondhygiëniste verwezen indien:

Wanneer er bij u de tandvleesziekte parodontitis wordt geconstateerd, zult u verwezen worden naar een mondhygiëniste. Uw tandvlees is ontstoken en geïnfecteerd. De bacteriën die deze infectie veroorzaken tasten de vezels aan waarmee de tanden verankerd zijn in het kaakbot. De mondhygiënist zal de situatie van uw tandvlees uitgebreid in kaart brengen en deze met u bespreken. Aan de hand van dit onderzoek wordt met u een behandelplan opgesteld zodat u weet hoeveel afspraken u nodig heeft en wat de kosten zullen zijn.

Voor meer informatie over tandsteen verwijderen en polijsten klik hier.

DSC_6974_edited.jpg
bottom of page