top of page
1904_edited.jpg

Het vervaardigen van een volledige prothese bestaat uit verschillende afspraken. Hieronder staat stap voor stap omschreven wat er tijdens de afspraken gedaan wordt om voor u een beeld te schetsen wat u te wachten staat bij het maken van een prothese. De stappen zijn ongeveer gelijkwaardig voor het vervaardigen van een gedeeltelijke plaatprothese of voor een frameprothese. Wilt u graag weten wat de precieze stappen zijn voor uw prothese-behandeling? Vraag het aan onze klinisch tandtechnicus, hij wil het u graag uitleggen.

Vervaardigen volledige prothese

1

Eerste afdruk

 

Voor het maken van een prothese maakt de tandtechnicus eerst een 'eerste afdruk' (anatomische afdruk) met standaardlepels en stug afdrukmateriaal genaamd alginaat. Normaal gesproken worden alleen de tanden en kiezen afgedrukt, maar nu ook de overgang van kaak naar wang. Van deze afdruk wordt in het tandtechnisch laboratorium een gipsmodel gemaakt en daarop wordt een individuele lepel vervaardigd. Met deze individuele lepel, die op maat is gemaakt voor uw mond, wordt een tweede afdruk genomen.

dos-moldes-alginato-azul-dos-muestras-impresiones-dentales_163068-411.webp
1899_edited.jpg

2
De individuele afdruk

De individuele lepel wordt eerst voorzien van een zogenaamde randopbouw. Dit is een laagje harde wax die de overgangen beter markeert en de spieraanhechtingen aangeeft. Onder lichte druk en overmaat wordt dan een precies afdrukmateriaal gebruikt voor de definitieve afdruk. Dit is vaak een elastomeer of silicone. De spieren worden tijdens het uitharden gemanipuleerd, genaamd 'muscle trimming', om de meest gebruikte bewegingen te imiteren. Hiervan wordt het tweede model vervaardigd. Dit is ook het model waarop nu gewerkt zal worden en waarop de uiteindelijke prothese gemaakt zal worden.

3
Beetbepaling

Nu wordt door de tandtechnicus een beetplaat gemaakt. Hiermee bepaalt hij de stand van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak. Dit wordt de beetbepaling genoemd. Na de beetbepaling worden de gipsmodellen aan de hand van de beetplaten in een articulator geplaatst. Een articulator is een toestel waarmee de bewegingen van het kaakgewricht kan worden nagebootst.

DSC_6911_edited.jpg
DSC_0547_edited_edited.jpg

4
Passen in was

Bij deze zitting ziet de patiënt voor het eerst zijn nieuwe tanden. Correcties kunnen in deze fase gemakkelijk aangepast worden. Als alles in orde is, wordt de prothese afgemaakt en daarna bij de patiënt geplaatst.

5

Plaatsen van de prothese

 

Het moment is hier, de prothese is klaar en kan geplaatst worden. De tandtechnicus controleert of uw prothese goed zit en wanneer alles in orde is kunt u naar huis met uw nieuwe prothese. 

Wennen

Vanaf nu begint het werk voor u: leren eten, spreken en handelen met de nieuwe prothese. Deze gewenningsperiode verschilt van patiënt tot patiënt en kan tot 3 maanden duren. Meer informatie vind u onder het kopje Wennen aan uw prothese.

 

​​

Onderhoud

Een prothese moet goed onderhouden worden en regelmatig worden gepoetst. Alle informatie betreffende het reinigen van de prothese kunt u vinden onder het kopje Reinigen van uw prothese.

1904_edited.jpg
bottom of page