top of page

Een brug is bedoeld als duurzame vervanging voor tanden en kiezen. Ze benadrukken de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een brug is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook soms enkele keren bij uw tandarts moeten terugkomen.

​Wat is een brug?

Een brug wordt gemaakt ter vervanging van één of meer ontbrekende tanden en/of kiezen. Een brug zit vast aan twee of meer pijlers. Dat zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte van de ontbrekende tand of kies. Een brug bestaat uit twee of meer kronen die op pijlers passen en een brugtussendeel, ook wel ‘dummy’ genoemd. Deze bestaat uit één of meer kunsttanden en/of kiezen die op de plaats van de open ruimte komen.

Wanneer kan een brug nodig zijn?

1. Om beter te kunnen kauwen.

2. Verbetering van het uiterlijk.

3. Om te voorkomen dat tanden en kiezen scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.

 

Als tanden en kiezen ontbreken, kunnen de tanden of kiezen van de andere kaak in de richting van de open ruimte groeien. Ook kunnen de tanden of kiezen aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe groeien, waardoor ze scheef gaan staan.

Brug

​Wat voor soorten bruggen zijn er?

 

Gewone brug
Bij een gewone brug bevinden de pijlers zich aan weerszijden van de
open ruimte.

 

​- Vrij-eindigende brug
Bij een vrij-eindigende brug bevinden de pijlers zich aan één zijde van
de ontbrekende tand of kies.

 

- Etsbrug
Een etsbrug is meestal mogelijk wanneer de tanden of kiezen aan weerszijden van de open Etsbrug ruimte nagenoeg gaaf zijn. Voor deze constructie hoeft nauwelijks iets van de gave tanden te worden afgeslepen. De etsbrug wordt vooral gebruikt ter vervanging van één of twee tanden. De brug wordt door middel van metalen bevestigingsplaatjes met een speciale lijm onzichtbaar aan de binnenzijde van de tanden geplakt. Een etsbrug kan, indien nodig, meestal vrij eenvoudig worden verwijderd.

Gewone brug.jpg
Vrij eindigende brug.jpg
Etsbrug.jpg

 

Van welk materiaal zijn bruggen gemaakt?

Porselein/Zirkonium:

Bruggen van porselein kunnen in veel situaties worden toegepast. Door nieuwe technieken is de kans op breuk erg klein. Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit.

 

Metaal-porselein:

Hierbij wordt metaal als basis gebruikt. Voor het uiterlijk wordt over het zichtbare metaal een laag van tandkleurig porselein aangebracht.

 

Metaal:

Soms worden bruggen alleen van metaal gemaakt. Dit materiaal is zeer sterk en slijtvast. Ze krijgen dan een goud- of zilverkleurige goudlegering. Vanwege de kleur deze normaliter alleen achter in de mond geplaatst.

 

Afslijpenvandetandofkies1.jpg
Kroon of brug afdruk.jpg
Beet bepaling.jpg
Kleur bepalen.jpg
Brug.jpg

Hoe verloopt de behandeling van een brug?

De behandeling van een brug verloopt in stappen. Hiervoor zijn twee of drie tandartsbezoeken nodig. Een brug wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Hiervoor is ongeveer één tot twee weken tijd nodig.

 

De behandeling in stappen:

 

Afslijpen van de tand of kies

Allereerst wordt een deel van de tand of kies afgeslepen, totdat er genoeg ruimte is om een brug te maken. Zo nodig krijgt u een plaatselijke verdoving.

Afdruk maken

Vervolgens wordt er een afdruk gemaakt van uw hele kaak of het gedeelte waarin zich de afgeslepen tand of kies bevindt. Hiervoor wordt een afdruklepel met een rubberachtige massa in uw mond aangebracht. Zo ontstaat een afdruk waarin later in een tandtechnisch laboratorium gips wordt gegoten. Op dit gipsmodel wordt de brug gemaakt.

 

Beetregistratie

Met de beetregistratie wordt er bepaalt hoe de tanden en kiezen van uw onder- en bovenkaak op elkaar passen. Daarvoor is een afdruk van de tegenovergelegen kaak nodig. Hiervoor wordt een wasplaatje gebruikt.

Kleur bepalen

Als de brug vóór in de mond staat, heeft deze meestal een tandkleurige buitenlaag. Samen met u wordt een geschikte kleur uitgekozen.

 

Noodvoorziening

Voor uw comfort en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies, wordt er een noodvoorziening (tijdelijke kroon of brug) gemaakt. Eet er geen harde of kleverige producten mee. De tijdelijke kroon/brug is daar niet op berekend. Neem bij breuk of losraken van de tijdelijke kroon/brug contact op met ons.

 

Vastzetten

Bij de laatste afspraak wordt de brug in uw mond gepast en vervolgens vastgezet. Aan de binnenzijde van de brug wordt een snelhardend cement aangebracht. Vervolgens wordt de brug op zijn plaats geschoven en stevig aangedrukt.

Onderhoud van uw brug

De dagelijkse mondhygiëne is bij een brug extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de brug moet u goed reinigen. Kwetsbare plekken zijn de randen van de brug. Daarop kan gemakkelijk tandplak achterblijven. Plak veroorzaakt gaatjes langs de rand van uw brug en ontsteking van het tandvlees. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. De tandarts of mondhygiënist kan u hierbij adviseren.

 

Hoe lang gaat een brug mee?

De materialen zijn zo duurzaam dat een brug minstens tien jaar meegaat. Een goede mondhygiëne heeft veel invloed op de duurzaamheid. Door een ongelukje kan het natuurlijk voorkomen dat een brug al voortijdig wordt beschadigd.

 

Krijg ik last van napijn bij de behandeling voor een brug?

Na plaatsing kunnen de tanden of kiezen die van een brug voorzien zijn soms gevoelig zijn. Dit is meestal tijdelijk. Neem contact met ons op als de gevoeligheid aanhoudt of heviger wordt.

Voor meer informatie over bruggen klik hier.

shutterstock_1457528495-p3s7rz9q9tn5z9zb8aj4qaxelgdu4z4xunw6otlw9s.webp
bottom of page