top of page

Wat is Cerec?

CEREC is een restauratiemethode waarbij met behulp van computertechniek restauraties worden vervaardigd (CAD/CAM), die uitblinken in duurzaamheid, randaansluiting en esthetiek. Het systeem bestaat uit een camera, een scanner, 3D software en een computergestuurd freesapparaat.

Wat kan Cerec?

Met het systeem kan de tandarts restauraties, zoals kronen, inlay’s, onlay's en facings maken. Het grote voordeel van Cerec is, dat het dit heel snel kan, omdat het in de praktijk zelf wordt vervaardigd. Middels dit systeem en het te gebruiken materiaal wordt een goed en mooi resultaat gecreëerd. Wat is het voordeel voor u als patiënt?

Met Cerec kan in veel gevallen binnen één en hetzelfde bezoek een kroon of andere tand-vervangende restauratie worden gemaakt. Voor u, als patiënt, betekent dit dat u niet hoeft te "happen"(een afdruk is niet nodig) en dat u minder tijd kwijt bent aan het bezoeken van de tandarts.

Kroon in één zitting (Cerec)

Hoe werkt het?

 

Na het prepareren van een element (tand of kies) wordt met een elektronische camera een opname gemaakt van het gemaakte preparatie. De afbeelding hiervan verschijnt op een beeldscherm. Op basis van de opname wordt de restauratie door de computer geconstrueerd. De tandarts bekijkt hoe de nieuwe situatie wordt en corrigeert waar nodig. Een opening tussen de tanden kan bijvoorbeeld opgevuld worden door de nieuwe tanden of kiezen wat breder of hoger te maken. Ook andere vormveranderingen zijn mogelijk.
De vorm is nu bepaald en wordt aan het freesapparaat doorgegeven. Een blokje industrieel keramiek (porselein) wordt in het freesapparaat vervolgens automatisch uit geslepen. En wel zo nauwkeurig, dat deze precies passend met composiet duurzaam bevestigd kan worden.
Als de restauratie klaar is, wordt deze gepolijst en kan in een porselein-oven opgebakken worden. Dit geeft een mooie, natuurlijke glans aan het werkstuk.
De restauratie kan daarna in de mond worden geplaatst en vastgezet met een speciaal soort "composiet". Deze gehele behandeling neemt maar één zitting in beslag.

Keramiek, net als tandglazuur: duurzaam en gezond

 

Cerec restauraties worden gemaakt van keramiek - een natuurlijke stof die bijzonder goed door het lichaam verdragen wordt - dat door zijn bewerkingen hard, homogeen en translucent is, waardoor het heel veel lijkt op het natuurlijke glazuur van het element. Bij het kauwen is het bijvoorbeeld belangrijk dat beide materialen even slijtvast zijn en dat "koud" en "warm" geen invloed hebben. Bovendien is keramiek zo glad, dat bacteriën geen kans krijgen.
Het is ook opvallend hoe goed andere, naastgelegen vullingen verdragen worden door het Cerec-keramiek. Daarbij wordt de smaak niet beïnvloed door elektrische spanningen tussen verschillende metalen in de mond.

Cerec spaart uw tandweefsel

 

De belastbaarheid van tandglazuur en die van Cerec restauraties zijn gelijk. Er hoeft slechts een minimum aan tandmateriaal te worden weggeboord om een Cerec restauratie te vervaardigen. Er blijft dus veel meer van het eigen tandweefsel staan, wat uiteindelijk op de levensverwachting van de betreffende kies of tand een belangrijke positieve invloed heeft. Meer hierover kunt u vinden op de website van Dental Sirona. 

bottom of page