top of page

Wat is een CEREC kroon?

Een CEREC kroon is, net zoals een ‘gewone’ kroon, een kapje van keramiek dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vastgelijmd. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug. Het verschil tussen een ‘gewone’ kroon en een CEREC kroon is de manier waarop het vervaardigd wordt. Een CEREC kroon wordt namelijk tot tegenstelling van de normale kroon in de praktijk zelf gemaakt. Er wordt gebruik gemaakt van een systeem bestaande uit een camera, scanner, 3D software en een computer gestuurd freesapparaat. 

Wat kan CEREC?

Met het systeem kan de tandarts restauraties, zoals kronen, inlay’s, onlay's en facings maken. Het grote voordeel van CEREC is, dat het snel gaat, omdat het in de praktijk zelf wordt vervaardigd. Middels dit systeem en het te gebruiken materiaal wordt een goed en mooi resultaat gecreëerd. Het voordeel van de patiënt is dat in veel gevallen binnen één dag een kroon of andere tand-vervangende restauratie wordt gemaakt. Voor u, als patiënt, betekent dit dat u niet hoeft te "happen"(een afdruk is niet nodig) en dat u minder tijd kwijt bent aan het bezoeken van de tandarts.

Kroon in één zitting (Cerec)

Wanneer kan een kroon nodig zijn?

1. Er is onvoldoende houvast voor een vulling. Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.

2. Verbeteren van het uiterlijk. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die voor in de mond staan.

 

Van welk materiaal zijn CEREC kronen gemaakt?

Waar er bij een ‘gewone’ kroon keuze is uit meerdere materialen, wordt een CEREC kroon alleen gebruik gemaakt van verschillende soorten keramiek. Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit. Keramiek is een natuurlijke stof die bijzonder goed door het lichaam verdragen wordt. Het is door zijn bewerkingen hard, homogeen en translucent, waardoor het heel veel lijkt op het natuurlijke glazuur van een tand of kies. Bij het kauwen is het bijvoorbeeld belangrijk dat het materiaal slijtvast is en dat "koud" en "warm" geen invloed hebben. Bovendien is keramiek zo glad dat bacteriën geen kans krijgen. Ook de kans op breuk is erg klein. 

Hoe verloopt de behandeling van een kroon?

De behandeling van een kroon verloopt in stappen. Bij een CEREC kroon zijn hiervoor twee bezoeken op dezelfde dag nodig. Een kroon wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar na het scannen van uw mondsituatie wordt de kroon in een freesmachine uit een keramieken blokje geslepen.

Voor-na foto CEREC.jpg

De behandeling in stappen:

 

Afslijpen van de tand of kies

Allereerst wordt een deel van de tand of kies afgeslepen, totdat er genoeg ruimte is om een kroon te maken. Bij het vervaardigen van een CEREC kroon hoeft er slechts een minimum aan tandmateriaal te worden weggeboord. Er blijft dus veel meer van het eigen tandweefsel staan, wat uiteindelijk de levensverwachting van de betreffende tand of kies positief beïnvloed. Zo nodig krijgt u een plaatselijke verdoving.

 

 

Scannen

Vervolgens wordt de mondsituatie door middel van een elektronische camera gescand. Door de mondsituatie van een speciale poeder te voorzien kan de camera de situatie in beeld brengen. De opnames verschijnen in 3D op het beeldscherm. De tandarts ontwerpt vervolgens de kroon digitaal. Er hoeft dus niet meer ‘gehapt’ te worden.

Kleur bepalen

Samen met u wordt een geschikte kleur uitgekozen voor de kroon.

 

Frezen en afwerken

Het frezen van de kroon gebeurd normaliter in uw afwezigheid. In de freesmachine wordt een keramiek blokje geplaatst in de gekozen kleur. De machine freest het ontwerp van uw kroon uit dit blokje. De tandarts moet de kroon vervolgens zelf nog afwerken en polijsten.

Vastzetten

Bij de laatste afspraak wordt de kroon in uw mond gepast en vervolgens vastgezet. Aan de binnenzijde van de kroon wordt een speciaal soort composiet aangebracht. Vervolgens wordt de kroon op zijn plaats geschoven en stevig aangedrukt.

Afslijpenvandetandofkies1.jpg
Cerec scannen mondsituatie.jpg
Cerec scannen camera.jpg
Kleur bepalen.jpg
Cerec blok in mill.jpg
Cerec kroon in mill.jpg

Onderhoud van uw CEREC kroon

De dagelijkse mondhygiëne is bij een kroon extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon moet u goed reinigen. Een kwetsbare plek is de rand van de kroon. Daarop kan gemakkelijk tandplak achterblijven. Plak veroorzaakt gaatjes langs de rand van uw kroon en ontsteking van het tandvlees. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. De tandarts of mondhygiënist kan u hierbij adviseren.

 

Hoe lang gaat een CEREC kroon mee?

De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon minstens tien jaar meegaat. Een goede mondhygiëne heeft veel invloed op de duurzaamheid. Door een ongelukje kan het natuurlijk voorkomen dat een kroon al voortijdig wordt beschadigd.

 

Krijg ik last van napijn bij de behandeling voor een CEREC kroon?

Na plaatsing kan de tand of kies die van een kroon voorzien is soms gevoelig zijn. Dit is meestal tijdelijk. Neem contact met ons op als de gevoeligheid aanhoudt of heviger wordt.

bottom of page