top of page

Kroon

Kronen en bruggen zijn bedoeld als duurzame vervangingen voor tanden en kiezen. Ze benadrukken de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk. Een behandeling voor een kroon is ingewikkelder dan voor een gewone vulling. U zult dan ook soms enkele keren bij uw tandarts moeten terugkomen.

Wat is een kroon?

Een kroon is een kapje van metaal en/of porselein dat precies over een afgeslepen tand of kies past. Het kapje zit op de tand of kies vast door middel van een speciaal cement. Door een kroon krijgt de tand of kies zijn oorspronkelijke vorm en functie weer terug.

Wanneer kan een kroon nodig zijn?

- Wanneer er onvoldoende houvast is voor een vulling. Door tandbederf kan een groot deel van de tand of kies verloren zijn gegaan.
- Voor het verbeteren van het uiterlijk. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden of kiezen die vooraan in de mond staan.

Van welk materiaal zijn kronen gemaakt?

Porselein/Zirkonium:

Kronen van porselein kunnen in veel situaties worden toegepast. Door nieuwe technieken is de kans op breuk erg klein. Het materiaal is tandkleurig en ziet er zeer natuurgetrouw uit.

 

Metaal-porselein:

Hierbij wordt metaal als basis gebruikt. Voor het uiterlijk wordt over het zichtbare metaal een laag van tandkleurig porselein aangebracht.

 

Metaal:

Soms worden kronen alleen van metaal gemaakt. Dit materiaal is zeer sterk en slijtvast. Ze krijgen dan een goud- of zilverkleurige goudlegering. Vanwege de kleur deze normaliter alleen achter in de mond geplaatst.

Hoe verloopt de behandeling van een kroon?

De behandeling van een kroon verloopt in stappen. Hiervoor zijn twee of drie tandartsbezoeken nodig. Een kroon wordt niet direct in uw mond gemaakt, maar in een tandtechnisch laboratorium. Hiervoor is ongeveer één tot twee weken tijd nodig.

De behandeling in stappen:

 

Afslijpen van de tand of kies

Allereerst wordt een deel van de tand of kies afgeslepen, totdat er genoeg ruimte is om een kroon te maken. Zo nodig krijgt u een plaatselijke verdoving.

 

Afdruk maken

Vervolgens wordt er een afdruk gemaakt van uw hele kaak of het gedeelte waarin zich de afgeslepen tand of kies bevindt. Hiervoor wordt een afdruklepel met een rubberachtige massa in uw mond aangebracht. Zo ontstaat een afdruk waarin later in een tandtechnisch laboratorium gips wordt gegoten. Op dit gipsmodel wordt de kroon gemaakt.

Beetregistratie

Met de beetregistratie wordt er bepaalt hoe de tanden en kiezen van uw onder- en bovenkaak op elkaar passen. Daarvoor is een afdruk van de tegenovergelegen kaak nodig. Hiervoor wordt een wasplaatje gebruikt.

Kleur bepalen

De kroon heeft voortaan meestal een tandkleurige buitenlaag. Samen met u wordt een geschikte kleur uitgekozen.

Noodvoorziening

Voor uw comfort en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies, wordt er een noodvoorziening (tijdelijke kroon) gemaakt. Eet er geen harde of kleverige producten mee. De tijdelijke kroon is daar niet op berekend. Neem bij breuk of losraken van de tijdelijke kroon contact op met ons.

Vastzetten

Bij de laatste afspraak wordt de kroon in uw mond gepast en vervolgens vastgezet. Aan de binnenzijde van de kroon wordt een snelhardend cement aangebracht. Vervolgens wordt de kroon op zijn plaats geschoven en stevig aangedrukt.

Kroon front.jpg

Onderhoud van uw kroon

De dagelijkse mondhygiëne is bij een kroon extra belangrijk. Vooral het tandvlees rondom de kroon moet u goed reinigen. Een kwetsbare plek is de rand van de kroon. Daarop kan gemakkelijk tandplak achterblijven. Plak veroorzaakt gaatjes langs de rand van uw kroon en ontsteking van het tandvlees. Poets dit gebied zorgvuldig met een zachte tandenborstel en gebruik tandenstokers, ragers en/of flossdraad. De tandarts of mondhygiënist kan u hierbij adviseren.

 

Hoe lang gaat een kroon mee?

De materialen zijn zo duurzaam dat een kroon minstens tien jaar meegaat. Een goede mondhygiëne heeft veel invloed op de duurzaamheid. Door een ongelukje kan het natuurlijk voorkomen dat een kroon al voortijdig wordt beschadigd.

 

Krijg ik last van napijn bij de behandeling voor een kroon?

Na plaatsing kan de tand of kies die van een kroon voorzien is soms gevoelig zijn. Dit is meestal tijdelijk. Neem contact met ons op als de gevoeligheid aanhoudt of heviger wordt.

Voor meer informatie over kronen klik hier.

bottom of page